Jan 21, 2007

AGLOCO kütab kirgi

Nüüd on siis see hetk, kui AGLOCO on hakanud Eestis suuremat kõlapinda leidmas. Sattusin sellise artikli peale Tarbija24.ee-s, kus ka arvutikaitse guru Aarne Kirna võttis AGLOCO kohta sõna. Artikkel ise siin.

Esiteks muidugi pean ütlema, et artikli aluseks olev nn ahelmeil on tõesti taunimisväärne. Just seetõttu, et AGLOCO-l on väga karm anti-spam poliitika. Nii et kui kellelegi tuleb anonüümne tellimata meil, mis kutsub AGLOCO-ga liituma, siis võite vabalt meilis oleva ref-koodi saata AGLOCO-le ja teada anda, et selle koodiga isik saadab spämmi. Tean ka seda inimest, kes meilis oleva jutu tegelikult kokku pani ja lihtsalt mõnele oma sõbrale saatis. Keegi nendest siiski kuritarvitas seda, võttis inimese nime alt ära ja pani oma ref-koodiga lingi lõppu. Ja siis saatis, kes teab mis meiliaadressidele.

Teiseks natuke juttu selles artiklis oleva eksitava info kohta. Just privaatsuse aspektist rääkides, mis tegelikult AGLOCO jaoks on prioriteet number 1. Nimelt võib Aare Kirna jutust jääda mulje, et tegemist on ühe tavalise nuhkvara e. spyware'ga. Minu arust on nuhkvara pigem ikka selline asi, mis kasutaja teadmata ja salaja on kasutaja arvutis ja jälgib tema tegemisi. AGLOCO Viewbar on ju täiesti vastupidine asi, kasutaja annab ise nõusoleku, et talle võib surfimise ajal reklaame pakkuda. Siin ei saa ju rääkidagi mingist salaja nuhkimisest. Minul näiteks ei ole probleemi lasta omale netis reklaame näidata, kui mulle selle eest makstakse. Ja kellel on probleem, see ärgu loomulikult liituge.

Muide, registreerimisel ei ole vaja isegi oma aadressi kirja panna, rääkimata isikukoodidest, telefoninubrist, krediitkaardiandmetest või millest iganes käsitakse hoiduda. Igatahes tundub, et Eestis on ka nüüd massilisem liitumine alanud. Kes veel tahavad raha teenida reklaamide vaatamise eest ja pole liitunud, siis liituge siin.

No comments: